top of page
  • Petra Dujmic

Zdravoljupci Pjevaju: Utjecaj Reklama na Zdravu Prehranu

Updated: May 2, 2020

Bilo je to jednog lijepog, ljetnog jutra prije samo nekoliko mjeseci, kada sam se prvi put upoznala s hrvatskom pjevačkom senzacijom. I ne, ne govorim o Severini:). Taj dan, moj

sedmogodišnji rođak mi je obećao da će mi pokazati jednu od svojih najdražih reklama, za koje sam predviđala da će biti povezane s jednom od dvije stvari: oglasom za najnoviji, najpopularniji Lego set ili reklamom za njegov omiljeni crtić. Možete zamisliti moje iznenađenje, onda, kad sam, umjesto susreta sa Spužva Bob Skockani, uvedena bila u skupinu voća. "Zdravoljupi pjevaju, vitamine opet furaju!" pjevala je jabuka dok mi se rođak smijao i veselo plesao naokolo. "Nije li to smiješno?"

"Smiješno je!", glasno sam potvrdila, "ali da li zaista utječe na motiviranje djece da odabiru zdravu hranu?", mislila sam si privatno.

Istraživači sa Sveučilišta Tilburga imali su isto pitanje kada su odlučili istražiti utjecaj emisija zdravog kuhanja na motivaciju djece za održavanje zdrave prehrane. Uz pristanak roditelja, istraživači su zatražili od 125 djece u dobi od 10 do 12 godina iz 5 različitih škola diljem Nizozemske da gledaju 10 minuta emisije o kuhanju s nezdravom ili zdravom hranom (u usporedbi s kontrolom). Zatim su djeci ponudili grickalice kao nagradu za sudjelovanje - ili jabuku i krastavac (zdrave opcije) ili alternativno vrećicu čipsa ili slane perece (nezdrave opcije).Ono što su znanstvenici otkrili prilično je optimistično za budućnost programa prehrambene edukacije: djeca koja su gledala emisiju zdravog kuhanja imala su 2.7 puta veću vjerojatnost daće odabrati zdravu grickalicu za razliku od opcija nezdrave grickalice! Znanstvenici nadalje tvrde da su programi zdravog kuhanja korisni ne samo zbog toga sto smanjuju averziju djece prema zdrave prehrane, već i sto uče djecu kako sami pripremiti te opcije prehrane. "Vjerojatnost konzumiranja voća i povrća među mladima i odraslima izrazito je povezana sa znanjem kako pripremiti većinu voća i povrća", rekao je dr. Folkvord sa Sveučilišta Tilburga. Stoga programi emisije kuhanja namijenjeni djeci imaju dvostruku korist modeliranjem željenih ponašanja kao i podučavanjem djece kako da slijede takva ponašanja i vještine na način koji će trajati i u odrasloj dobi.

Ali, naravno, nisu sva djeca ista. Doktor Folkvord napominje da iako se kuhanje može pokazati osobito korisnom djeci u kreativnom kontekstu, neće se sva djeca odlučiti za zdrave opcije prehrane samo zahvaljujući TV modeliranju. U ranim godinama, dječja ličnost - bilo da je znatiželjna ili da se više voli držati stare rutine - ima snažan utjecaj na njihov prijem programa kuhanja zdrave hrane. Na primjer, u studiji koju je proveo Laboratorij za hranu i brend Sveučilišta Cornell, znanstvenici su pitali skupinu djece između 6-12 godina da odrasloj osobi kažu količinu žitarica koju žele za dorucak. Sljedećeg dana djeca su prema ocjenjivanju učitelja bila klasificirana kao ekstroverti ili introverti; zatim su dobili malu ili veliku zdjelu da si sami izvadu žitarice. Istraživači su otkrili da su ekstrovertna djeca u svoju zdjelu 33% više žitarica izvadili nego što su dobili prethodni dan od odrasle osobe. Ovi rezultati pokazuju da na ekstroverte više mogu utjecati okolišni čimbenici, poput veličine zdjele, nego na introvertna djeca.

Osim osobnosti, dosljednost pozitivnog modeliranja je također važan aspekt promicanja opcija zdrave prehrane. Kad emisije zdravog kuhanja ne nadopunjuju dosljedni roditeljski napori da poslužuju zdravu hranu i vršnjačko modeliranje, utjecaj prehrambenih programa drastično se smanjuje. Zbog toga je važno imati na umu da je djeci potrebna pozitivna podrška i na televizijskom ekranu i izvan njega kako bi održali zdrave prehrambene navike. Kad sve ove informacije uzmem u obzir, imam puno veće poštovanje prema Zdravoljupcima. Bez obzira koliko mi njihovo pjevanje ide na živce, njihova misija podržavanja zdravih navika usprkos sve većoj globalizaciji u Hrvatskoj zaista je važan zadatak. S obzirom na “fast food” restoranima koji se u Hrvatskoj pojavljuju, sve je važnije imati na umu da naša djeca ne trebaju slijediti trend dječje pretilosti koji se druge zemlje trude preokrenuti - Konzum ima istu količinu ukusnih opcija kao i bilo koj McDonalds!

References:


Neuroscience News. “Kids Three Times as Likely to Eat Healthy after Watching Cooking Shows with Healthy Food.” Neuroscience News, 3 Jan. 2020, neurosciencenews.com/kids-healthy-eating-15388/.


Harris, Jennifer L, and John A Bargh. “Television Viewing and Unhealthy Diet: Implications for Children and Media Interventions.” Health Communication, U.S. National Library of Medicine, Oct. 2009, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2829711/.


Healthy-Food-Choices-In-Schools. “Children's Personalities Impact How Much Food They

Request.” Healthy Food Choices in Schools, 13 June 2019,


*Slika je uzela Marisol Casben (https://unsplash.com/@marisolcasben) na Unsplash.com.*


199 views

Recent Posts

See All
bottom of page