top of page
Image by Fabien Maurin

 Studenti između 13-19 godina! Želite unaprijediti svoju znanstvenu karijeru? Naučiti više o mozgu? Slušati interaktivna predavanja o najnovijim napretcima u području neuroznanosti / psihologije? Čak i dobiti priliku da predstavite Hrvatsku na međunarodnom natjecanju sljedeće godine u Parizu? Registrirajte se za STEM natjecanje 

2022 BRAIN BEE

Dobrodošli na stranicu za registraciju!

Što je "Brain Bee?"

Brain Bee međunarodno je natjecanje za sve srednjoškolce koje zanima STEM, posebno neuroznanost, psihologija, i medicina! Natjecanje je osnovao neuroznanstvenik Dr. Norbert Myslinski 1999. godine radi promicanje interesa učenika za neuroznanost i psihologiju pružajući prilikama studentima da nauče više o ovom brzo napredujućem znanstvenom području! Krajnji cilj natjecanja Brain Bee je “to build better brains to fight brain disorders” (to jest, omogućiti edukaciju mladih znanstvenika u području neuroznanosti kako bi se unaprijedile inovacije u liječenju neuroloških i psihijatrijskih poremećaja). 

napredovanje

u znanstvenoj karijeri omogućuje predavanja istraživača na Hrvatskom Institutu za Istraživanje Mozga (HIIM). Predavanja dodaju osnovna znanja studentima i otkrivaju brojne rastuće mogućnosti u ovom području! 

obrazovanje

dostupno je studentima putem besplatnim online knjigama i materijalima o temeljnoj neuroznanosti i povezane teme. Na raspolaganju su i besplatne aplikacije kako bi se učenici mogli pripremiti za natjecanje!

networking

pruža studentima priliku da upoznaju vršnjake sa sličnim interesima i doznaju informacija o mogućnostima za volontiranje, laboratorijske prakse, konferencije vezane za neuroznanost, i slično.  

sudjelovanje

na natjecanju Brain Bee svake godine poduzme  25,000+  studenata predstavljajući preko 50 zemlja! Od 1998. godine međunarodno natjecanje održano je u više od 20 najboljih sveučilišta širom svijeta. 

REGISTRACIJA

Proces registracije za natjecanje 2022. Brain Bee u Hrvatskoj vrlo je jednostavan! Da bi uspjesno mogli ispuniti formular za registraciju, zadvoljavati morate sljedeća dva uvjete:

-U travnju 2022. imati između 13-19 godina.

-travnju 2022. imati mogućnost sudjelovati na državnom natjecanju u Zagrebu (za sada planiramo natjecanje uživo,no postoji mogućnost da će se ovogodišnje natjecanje održati u virtualnom formatu)

To je sve! Ako udovoljavate navedene zahtjeve (i, naravno, ako volite STEM), slobodno se prijavite za 2022. državno natjecanje Brain Bee u Hrvatskoj! Za prijavu na natjecanje kliknite sljedeću poveznicu i slijedite upute u formularu. U slučaju da imate bilo kakvih tehničkih poteškoća ili pitanja u vezi s registracijom, kontaktirajte nas na neuronada.hr@gmail.com i rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja u roku od 24 sata!

*Ne postoji naknada za registraciju ili sudjelovanje na natjecanju.*

Natjecatelji se mogu registrirati na: 

https://petrapdujmic.typeform.com/to/AknSBm0Z

Registracija se zatvara 21. ožujka 2022. godine, dva tjedna prije predviđenog datuma natjecanja ove godine.

RASPORED

PISMENI ISPIT

Pismeni dio natjecanja sastoji se od 35 pitanja s višestrukim izborom (od kojih 10 pitanja zahtijeva "analizu podataka") i 20 pitanja koja studente postavljaju da identificiraju određene dijelove mozga i nijhove funkcije/povezanost (neuroanatomija).  

-->1 SAT I 10 MINS

Wave

DIAGNOZA PACIJENATA

Odjeljak za dijagnozu pacijenta traži od učenika da "dijagnosticira" deset hipotetskih pacijenata s neurološkim / psihijatrijskim poremećajem. Natjecatelji će pročitati kratak opis simptoma hipotetičkih pacijenata. 

--> 40 MINS 

PREDAVANJA

Predavanje neuroznanstvenika o istraživanjima širom Hrvatske otvoreno je za sve natjecatelje i njihove obitelji. Dok natjecatelji polažu pismeni ispita, održat će se još jedno predavanje o nedavnim istraživanjima isključivo za obitelji natjecatelja. Tema i predavač TBA.

--> 1.5 SAT

Wave

Deset natjecatelja s najboljim rezultatima u pisanom dijelu natjecanja prijeći će na usmeni dio tijekom kojih će im moderator postavljati pitanja utemeljena na informacijama iz studijskih materijala. Zatim će natjecatelji svoje odgovore na pitanja napisati na papir, koji će suditi moderator i još dvojica neuroznanstvenika. 

--> 30 MINS

DODJELA NAGRADA

Pobjednik će dobiti pehar, zajedno sa stipendijom za plaćanje putnih troškova do međunarodnog natjecanja. Natjecatelji koji budu osvojili drugo i treće mjesto također će dobiti trofeje i novčanu nagradu. Svi natjecatelji dobit će nagrade za sudjelovanje. 

USMENI ISPIT

--> 30 MINS

NAPOMENA: Zbog pandemije, 2021. natjecanje Brain Bee održano je 27. ožujka 2021. godine u virtualnom formatu. Naš je cilj organizirati 2022. državno natjecanje u Hrvatskoj uživo, najvjerojatnije na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga (HIIM) u četvrtom mjesecu. Međutim, ovaj plan je podložan promjenama. Molimo Vas da se prijavite na natjecanje koristeći gornju poveznicu kako biste primali obavijesti o vremenu i datumu 2022. državnog natjecanja. 

STUDIJSKI MATERIJALI

2018. Spoznaje o MozgU

Pitanja tijekom pismenog i usmenog dijela ispita temeljit će se na informacijama iz odabranih poglavlja publikacije "Spoznaje o Mozgu" 2018. godine (to jest "Brain Facts," obrazovna publikacija Američkog društva za neuroznanost (SfN)). Prevedena verzija knjige "Spoznaje o Mozgu" bit će uskoro objavljena. Čim 2018. izdanje bude dostupno javnosti, objavit ćemo vezu do besplatne internetske verzije knjige u odjeljku "Studijski Materijali" pa Vas molimo da provjeravajte ovu stranicu često!

Neuroznanost: Znanost o Mozgu

Sva pitanja u pismenom i usmenom dijelu ispita temeljit će se i na podacima iz knjige "Neuroznanost: Znanost o Mozgu," koju je izvorno objavilo Britansko udruženje za neuroznanost, a preveli istraživači s Hrvatskog Instituta za Istraživanje Mozga (HIIM). "Neuroznanost: Znanost o Mozgu" ima posebno vrijedne informacije o temama poput učenja, pamćenja i osjećaja, plastičnosti i neuronskih mreža. "Neuroznanost: Znanost o Mozgu" dostupna je besplatno putem sljedeće poveznice, kao i na službenoj web stranici HIIM-a (http://www.hiim.unizg.hr/). 

http://www.hiim.unizg.hr/images/ostalo/Znanost_o_mozgu.pdf

 

NEUROANATOMIJA STRANICE

Pismeni dio ispita sadrži i pitanja o temeljnoj neuroanatomiji. Molimo pogledajte sljedeće dvije web stranice za proučavanje ovog dijela ispita:

https://www.dana.org/article/neuroanatomy-the-basics/https://teachmeanatomy.info/neuroanatomy/

 

  Da biste testirali svoje znanje neuroanatomije prije datuma natjecanja, preporučujemo da downloadirajte aplikaciju Brain Facts i u slobodno vrijeme vježbate identificiranje osnovne regije i funkcije mozga!

Osnovna FAQs

-Što je natjecanje Brain Bee?

PROBNI ISPITI

Pismeni+

UsmenI

Probni Ispiti--Pismeni Ispit

Probni Ispiti--Usmeni Ispit

Službeni Pismeni Ispit iz 2021. godine

Odjeljak

"Neuroanatomija"

Probni Ispiti--Odjeljak "Neuroanatomija"

Dodatna Informacija--Odjeljak "Neuroanatomija"

Službeni Odjeljak "Neuroanatomija" iz 2021. godine

Odjeljak

"Dijagnozu Pacijenta"

Probni Ispiti--Odjeljak "Dijagnozu Pacijenta" 

Službeni Odjeljak "Dijagnozu Pacijenta" iz 2021. godine 

bottom of page